Choď na obsah Choď na menu
 


Témy projektov

1. 1. 2016
  • Analýza animovaných filmov z fyzikálneho hľadiska (na každý film skupina max. 3 ľudí)

Zadanie: Nájdite fyzikálne nezmysly v krátkych animovaných filmoch zo zoznamu nižšie. Nemusíte nájsť úplne všetky, môžete sa zamerať iba na niektoré a tie podrobnejšie rozanalyzovať - ak sa dá, povedať, ako by to malo byť správne, prípadne za akých okolností by ten jav nastal apod.

 

Napríklad:

Niekomu vo filme spadla lopta. Lopta dopadla po šiestich sekundách. Zo vzťahu pre voľný pád (ak odpor vzduchu zanedbávame) vieme odvodiť, že lopta musela padať z výšky približne 180 metrov. Na videu vidíme, že lopta spadla z konštrukcie, ktorej výšku zistíme porovnaním s výškou človeka vo videu (predpokladáme, že človek je vysoký asi 1,8 m). Konštrukcia by mala okolo 15 metrov. Teda lopta by nemohla padať tak dlho. Avšak, brali sme prostredie bez odporu. Ak zahrnieme odpor vzduchu, dostaneme výšku, z ktorej padala lopta, asi... Ak by mala padať 6 sekúnd, musela padať v prostredí s hustotou ...., aby dosiahla takýto čas pri voľnom páde, čo by znamenalo, že prostredie nie je vzduch, ale.... 

 

Budeme predpokladať, že všetky tieto animáky sa odohrávajú na Zemi, pričom platia všetky nám známe fyzikálne zákony. 

 

Snažte sa nezamerať iba na vymenovanie fyzikálnych nezmyslov, skúste sa im podrobnejšie venovať (v rámci vašich vedomostí - niektoré javy nebudete vedieť alebo ich nebude možné analyzovať matematicky alebo opraviť, tam stačí povedať, z akého dôvodu je to nezmysel, netreba riešiť, za akých okolností by niečo také bolo možné apod.). Zamerajte sa na FYZIKÁLNE nezmysly. To, že by niekto už bol mŕtvy, keby pod ním vybuchol dynamit, už neriešime :-)

 

Filmy:

  1. The Pink Panther: Prefabricated Pink, dostupné tu: https://www.youtube.com/watch?v=HQBia-CfqbE 
  2. Road Runner: Chariots of Fur, dostupné tu: https://www.youtube.com/watch?v=qWdFIXn2Mdo
  3. Tom and Jerry: Tennis Chumps, dostupné tu https://www.youtube.com/watch?v=xEyCGdmMQD8  (ale bude lepšie, ak nájdete niekde celú epizódu)

V každej triede môže mať daný film iba jedna skupina (teda nemôžu mať viacerí ten istý). V prípade enormného záujmu sa zoznam rozšíri :-)

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.